2.0
|
TANAMAN
KOPI
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2.1
|
Botani Tanaman Kopi
Pokok Kopi
tergolong di dalam keluarga Rubiaceae. Tanaman ini dikatakan mempunyai
sebanyak 66 spesies tetapi hanya 3 spesies sahaja yang sesuai ditanam secara
komersil. Spesies-spesies ini adalah Kopi Liberica, (Coffea liberica var. liberiansis), Kopi Robusta (Coffea robusta/Coffea cenephora) dan Kopi Arabica (Coffea arabica). Bagaimanapun, hanya 2 spesies sahaja yang sesuai
ditanam di negara ini iaitu Kopi Liberica dan Kopi Robusta.
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2.1.1
|
Sifat pokok, akar, daun, bunga, buah dan percabangan
tanaman kopi
Pokok
Pokok kopi
adalah dalam golongan tanaman saka. Tanaman ini boleh hidup sehingga melebihi
25 tahun dan membesar sehingga kepada paras ketinggian 6 – 15 m sekiranya
tidak dikawal. Bagaimanapun, bagi penanaman di ladang yang dibuat secara
komersil ketinggian pokok kopi dikawal pada paras 180-185 cm dan berbatang
tunggal untuk jenis Liberica manakala jenis Robusta dipelihara secara batang
berganda pada ketinggian 175 cm.
Pada peringkat
vegetatif pokok kopi membesar secara menegak/ortotropik (orthotropic) dan mendatar/plagiotropik (plagiotropic). Ini dapat dilihat melalui pertumbuhan batang utama
dan sulur air yang dipanggil pertumbuhan ortotropik.
Di peringkat
ortotropik pertumbuhan daun adalah secara bertentangan dan tersusun
mengelilingi batang utama dan sulur air mananala di peringkat plagiotropik
pula pertumbuhan daun adalah secara bertentangan dan sebaris.
Akar
Pertumbuhan
akar pokok kopi banyak bergantung kepada kaedaan fizikal tanah, keadaan
kelembapan serta taburan hujan. Bagi tanaman kopi jenis Liberica, pertumbuhan
kar tunjangnya boleh mencapai sedalam 0.5-4.0 m manakala pertumbuhan akar
sisi pula adalah di antara 2-3 m. Kebiasaannya sebanyak 4-8 akar sisi akan
keluar daripada akar tunjang dan tumbuh secara mendatar.
Bagi kopi jenis
Robusta pula, pertumbuhan akar tunjangnya adalah lebih pendek dan biasnya
tidak melebihi 0.5 m. Ini diikuti pertumbuhan akar sisi yang kebanyakannya
tumbuh secara mendatar diikuti dengan pertumbuhan akar rerambut dalam
lingkungan 0.3 m menghala permukaan tanah.
Daun
Daun kopi biasanya
tumbuh secara berpasangan. Pada batang utama daun kopi akan tumbuh secara
berpasangan dan berlingkaran meneglilingi batang manakaal pada peringkat
dahan pertumbuhan daun-daun kopi adalah pada satu bidang sahaja.
Bagi kopi jenis
Liberica, daun yang matang berwarna hijau tua dan lebih tebal. Daun matang
berukuran lebih kurang 15-30 cm x 5-15 cm dan mempunyai 7-10 pasang urat.
Manakala bagi kopi jenis Robusta pula, daun yang matang mempunyai ukuran yang
agak sama dengan kopi jenis Liberica, tetapi mempunyai 8-13 pasang urat
manakala kedaan daun pula adalh lebih nipis dan kelihatan berkedut atau
berjalur.
Bunga
Pokok kopi yang
ditanam menggunakan biji benih mula mengeluarkan bunga lebih kurang setahun
selepas ditanam di ladang. Ini berbeza daripada anak benih yang ditanam
menggunakan baka cantuman di mana ia mula mengelurkan bunga pada peringkat
umur 6-9 bulan selepas ditanam. Pada peringkat umur 18 bulan, pengeluran
bungan akan melibatkan 50% daripada populasi tanaman manakaal kesemua pokok
akan mengeluarkan bunga pada peringkat umur 30 bulan.
Pokok kopi
adalah dari jenis tidak serasi sesama sendiri. Ini bermakna pendebungaan dan
persenyawaan yang baik hanya terjadi di antara bunga-bunga dripada berlainan
klon sahaja.
Buah
Buah kopi jambu
berwarna hijau semasa muda dan bertukar menjadi kuning dan merah apabila
masak. Biasanya setiap buah jambu kopi mengandungi dua biji kopi beras,
walaupun ada terdapat buah yang mempunyai satu biji sahaja yang dinamakan peaberry. Kopi jenis Liberica
mengambil 8-13 bulan dari tarikh pengeluaran bunga untuk masak manakala kop[i
Robusta pula mengambil masa antara 9-10 bulan untuk masak.
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Bahagian Pokok
Kopi
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2.2
|
Keperluan Asas Tanaman
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2.2.1
|
Faktor yang mempengaruhi pertumbuhan tanaman
Faktor Iklim
Pokok kopi
memelukan taburan hujan di antara 2000-3000 mm setahun. Dalam masa yang sama
pokok kopi juga memerlukan musim kering semasa pembentukan primordia bunga
bagi pengeluaran hasil yang baik. Pokok kopi juga memerlukan purata suhu di
antara 18oc – 28oc serta kelembapan di antara 70-90%
Faktor Tanah
Pokok kopi
boleh tumbuh dengan baik dikebanyakan jenis tanah. Ini termasuk tanah-tanah
yang berasal daripada lahar, granit, shales serta batu pasir. Tanah gembur
yang mempunyai bahan organik yang tinggi serta mengandungi bahan mineral yang
mencukupi adalah sangat sesuai. Taanh tersebut mestilah mempunyai saliran air
yang baik serta nilai pH di antara 4.5-6.5 di samping mempunyai unsur-unsur
pemakanan yang mencukupi seperti nitrogen, fosforus, kalium, magnesium serta
bahan organik.
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2.3
|
Kultivar Tanaman
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2.3.1
|
Klon dan hibrid
KOPI
LIBERICA
·
Struktur
pokok paling besar dan mencapai ketinggian 9m
tanpa cantasan.
·
Tidak
memerlukan lindungan.
·
Daunnya
besar, berkilat dan tirus di bahagian hujung.
·
Pendebungaan
jenis kacuk.
·
Buah
masak berwarna kuning kemerahan tua dan masak tidak serentak serta tidak
gugur dari pokok sehingga dipetik.
·
Ukuran
buah ialah 2.3 - 2.5 sm panjang berbentuk bujur dan berkulit tebal.
·
Panjang
biji 13 mm.
·
Nisbah
buah basah dengan biji kering
ialah 10 : 1
·
Bilangan
biji kering sekilogram ialah 1,760 biji.
·
Kandungan
caffeine 1.4 - 1.6 %.
·
Purata
hasil sehektar tanaman tunggal ialah 750 - 1,008kg
KOPI
ROBUSTA
·
Struktur
pokok sederhana dan mencapai ketinggian 3 m
tanpa cantasan dan berbentuk payung.
·
Memerlukan
lindungan bagi pengeluaran hasil yang tinggi.
·
Daunnya
lembut dan nipis berbanding dengan jenis liberica.
·
Pendebungaan
jenis kacuk.
·
Buah
masak berwarna merah dan unggu dan masak serentak serta tidak gugur dari
pokok sehingga dipetik.
·
Dahan
kopi ini hanya mengeluarkan buah sekali sahaja pada bukunya.
·
Buah
berbentuk panjang dan “diameter”
buahnya ialah 08 - 1.5 sm
·
Kulit
buahnya nipis.
·
Panjang
biji 8 mm.
·
Nisbah
buah basah dengan biji kering
ialah 3.5 - 5.5 : 1
·
Bilangan
biji kering sekilogram ialah 2,300 biji.
·
Kandungan
caffeine 2.0 - 2.5 %.
·
Purata
hasil sehektar tanaman tunggal ialah 1,008 - 1,254 kg.
KOPI
ARABICA
·
Struktur
pokok kecil berbanding dengan jenis liberica dan robusta.
·
Memerlukan
lindungan bagi pengeluaran hasil yang tinggi.
·
Daunnya
berbentuk bujur telur dan tirus di bahagian hujung.
·
Pendebungaan
jenis sendiri.
·
Buah
masak beranika warna dari merah tua hingga ke warna merah kekuningan dan
gugur dari pokok jika tidak dipetik.
·
Buah
berbentuk bujur berukuran 1.5cm.
·
Nisbah
buah basah dengan biji kering
ialah 6 : 1
·
Bilangan
biji kering sekilogram ialah 2,200 biji.
·
Kandungan
caffeine 1 - 1.5 %.
·
Purata
hasil sehektar tanaman tunggal ialah
403 - 1,008 kg
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Ciri-ciri Biji Kopi
Sumber: MARDI 1991
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2.3.2
|
Jenis bahan tanaman
Penyediaan Benih Tanaman
Pembiakan pokok kopi boleh dilakukan
melalui dua cara iaitu:
a)
Biji
benih
b)
Tampang
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2.4
|
Persediaan Sebelum Menanam
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2.4.1
|
Benih tanaman dan tapak semaian
BIJI
BENIH
Biji benih di ambil dari
pokok ibu yang sihat, matang dan subur. Pastikan buah cukup masak dan setelah
dipetik ia hendaklah digunakan dalamasa 2 bulan untuk memastikan percambahan
yang baik. Keperluan biji kopi untuk kawasan seluas satu hektar ialah 2kg ataupun 4,500 biji.
A. Penyediaan Biji
Benih
i.
Buah
kopi yang dipilih hendaklah dipecahkan kulitnya dengan tangan ataupun mesin.
Selepas itu biji-biji ini direndam selama 1 - 2 hari untuk membuang lendir
dan selaput biji. Biji-biji ini kemudiannya dijemur di bawah naungan supaya
embryonya tidak kering selama 5 - 8 hari. Selepas biji benih kering barulah
ia disimpan.
ii.
Biji
benih yang hendak digunakan hendaklah direndam selama 24 jam sebelum disemai
dan hanya biji benih yang tenggelam sahaja digunakan.
B. Menyemai
Biji
Benih
i.
Biji
benih bolehlah disemai di atas batas semaian, kotak semaian ataupun terus ke
polibeg. Ukuran polibeg ialah 15 cm x 23 cm dan tanah campuran yang digunakan
ialah 1 bahagian tanah atas (top soil) : 1 bahagian pasir.
ii.
Cara
penyemaian yang dilakukan ialah dengan meletakkan bahagian yang berlekok pada
biji benih menghadap ke bawah. Jarak tanaman atas batas ialah 3 cm di antara
barisan dan 2 cm dalam barisan. Biji benih kemudiannya ditutup dengan selapis
tanah / pasir halus setebal 1 cm.
iii.
Batas
semaian diberi 50 % lindungan dan disiram apabila perlu.
iv.
Biji
benih biasanya bercambah dalamasa 4 - 7 minggu. Anak benih akan diubah ke
dalam polibeg pada peringkat kotiledon telah keluar (button stage) ataupun apabila daun kotiledon telah kembang (butterfly stage). Hanya biji benih
yang mempunyai akar tunjang yang elok sahaja akan diubah ke dalam polibeg.
v.
Anak
benih yang dicabut di tanam ke dalam polibeg. Untuk memudahkan kerja menanam,
lubang untuk anak benih hendaklah disediakan terlebih dahulu dengan mencucukkan
kayu tajam sebesar akar anak benih.
vi.
Penanaman
di ladang ialah selepas 4 - 6 bulan disemai ataupun apabila terdapat 6
peringkat daun.
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
CARA
TAMPANG
a.
Cara
Keratan
i.
Sulur
air (orthotropic shoot) atau dahan
menegak yang mempunyai 6 buku sepanjang 0.5 m dan masih hijau adalah sesuai digunakan.
ii.
Keratan
dibuat 1 sm di atas buku dan setiap
keratan mesti mengandungi 1 ruas sepanjang 4 - 7 sm. Jika digunakan bahagian
pucuk, pastikan keratan mempunyai 2 ruas kerana ia masih muda dan lembut.
Bahagian bawah keratan hendaklah diruncingkan bagi mendapatkan permukaan yang
lebih luas untuk pengakaran. Sebahagian daun pada buku akan dipotong untuk
mengurangkan perpeluhan. Jika kita kekurangan bahan tanaman maka kita
bolehlah belah dua.
iii.
Keratan
hendaklah disemai ke dalam media pengakaran yang mengandungi 50 % pasir
setebal 23 sm. Bahagian bawah lapisan pasir diletakkan batu granite setebal 3
- 5 sm. bagi tujuan memudahkan pengaliran air. Naungan sebanyak 70 % sesuai untuk tujuan
pengakaran keratan.
iv.
Keratan
akan berakar dalamasa 2 - 3 bulan. Keratan akan dicabut dan dipindahkan ke
dalam polibeg.
v.
Penanaman
di ladang dilakukan selepas 4 - 6 bulan keratin disemai.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
PENYEDIAAN KERATAN
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
b.
Cantuman
Baji
i.
Pokok
penanti yang berumur 3 bulan boleh digunakan. Sebaik-baiknya scion dan pokok
penanti hendaklah sama besar.
ii.
Pilih
scion yang masih hijau seperti keratan yang digunakan untuk semaian keratan.
iii.
Pokok
penanti hendaklah dipotong 4 - 8 sm dari permukaan tanah dan hujungnya
dibelah sepanjang 2 - 3 sm . Tunas baka hendaklah dipotong sepanjang 4 - 7 sm
dan dimasukkan ke dalam belahan pokok penanti tadi dan diikat dengan parafilm
ataupun pita cantuman.
iv.
Tunas
baka hendaklah ditutup dengan sarung plastik dan polibeg hendaklah diletakkan
di bawah lindungan 50 % cahaya.
v.
Apabila
terdapat pertumbuhan tunas baru, sarung plastik bolehlah dibuka dan pita
cantuman ataupun parafilm dipotong.
vi.
Penanaman
di ladang boleh dilakukan apabila terdapat 3 - 4 peringkat daun.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Teknik Cantuman Baji
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Penjagaan Pokok di Semaian
i.
Anak-anak
pokok hendaklah dibaja dengan menggunakan baja foliar ataupun baja sebatian
12:12:17:2 + TE setiap 3 minggu jika perlu.
ii.
Semburan
racun kulat dan serangga diberi 2 - 3 minggu sekali jika perlu. Rumpai yang
tumbuh hendaklah dikawal secara manual.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2.4.2
|
Penyediaan kawasan penanaman
Kawasan ladang
yang hendak ditanam dengan tanaman kopi hendaklah dibersihkan. Kerja-kerja
ini termasuklah membuang dan membakar semua tunggul-tunggul kayu yang ada.
Kawasan ini kemudiannya dipancang atau dibuat barisan bagi menentukan tapak
tanaman dan pembarisan pokok kopi, diikuti dengan kerja-kerja membuat lubang
tanaman berukuran 0.4m x 0.4m x0.4m. kebiasaanya, bagi penanaman bersama
tanaman kelapa, dua barisan kopi boleh dibuat di antara barisan kelapa.
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2.5
|
Kaedah Penanaman
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2.5.1
|
Sistem dan jarak penanaman
Untuk mendapatkan jarak tanaman yang sama dan teratur,
kerja-kerja memancang hendaklah dibuat sebelum menggali lubang. Sistem
tanaman secara tiga segi dan jarak tanaman yang digunakan ialah:
i.
Kopi
Liberica 3.0 m x 3.0 m = 1,280 pokok / hek.
ii.
Kopi
Robusta 2.5 m x 2.5 m = 1,845 pokok / hek.
Lubang tanaman berukuran 40 x 40 x 40 sm hendaklah disediakan
sekurang-kurangnya 1 minggu sebelum menanam. Setiap lubang tanaman dimasukkan
baja fosfat sebanyak 110 g dan kuperam
sulfat sebanyak 10 g
Keperluan Pokok Pelindung
Penanaman kopi
jenis liberica atau jenis polihibrid Liberica boleh dibuat tanpa menggunakan
pokok lindungan. Bagaimanapun sekiranya penanaman dibuat secara
besar-besaran, penanaman pokok naungan sempadan di sekeliling kawasan ladang
(wind-bereaker) adalah diperlukan.
Bagi jenis
Robusta atau polihibrid Robusta pula
pokok naungan dari jenis Gliricidai, Leucaeria atau Erythrina boleh ditanam
pada jarak 6m x 6m, iaitu 1 pokok naungan bagi setiap 4 pokok kopi.
Bagaimanapun cantasan pada pokok naungan hendaklah dibuat supaya naungan
dihadkan pada tahap 20-30 % sahaja.
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2.5.2
|
Teknik penanaman
i.
Tanaman
Tunggal
Pokok kopi boleh ditanam secara tanaman tunggal. Tanaman boleh dibuat
menggunakan jarak tanaman 3m x 3m sama dan dapat memberikan sebanyak 1280
pokok sehektar. Penanaman juga boleh dibuat tanpa menggunakan sebarang pokok
lindungan.
ii.
Tanaman
Selingan Dengan Kelapa
Pokok kopi juga boleh ditanam secara selingan dengan tanaman kelapa sedia
ada. Tanaman boleh dibuat menggunakan jarak tanaman 3m x 3m di mana dua
barisan kopi ditanaam di antara barisan kelapa yang mempunyai jarak 9m x 9m.
Sebanyak 790 pokok boleh ditanam untuk setiap hektar.
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2.6
|
Amalan Pengurusan Tanaman
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2.6.1
|
Jenis, kekerapan dan teknik pembajaan
Seperti
tanaman-tanaman lain, pokok kopi memerlukan pembajaan yang seimbang dan cukup
untuk tumbuh dengan subur dan memberikan hasil yang maksimum. Pembajaan
adalah diperlukan bagi menggantikan nutrien tanah yang hilang melalui proses
larut lesap, hakisan dan tuaian hasil tanaman.
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2.6.2
|
Jenis dan teknik pemangkasan
Pemangkasan
adalah diperlukan bagi membentuk pokok kopi kepada satu betnuk yang boleh
menggalakkan pengeluaran hasil. Pemangkasan yang baik dapat membentuk serta
mengeluarkan batang dan dahan yang cergas, mengawal pokok daripada terlalu
tinggi dan mengelakkan daripada keadaan terlalu lembab yang boleh menyebabkan
berlakunya serangan penyakit. Ia juga memudahkan pengutipan buah kopi jambu.
Cantasan juga membolehkan kemasukan cahaya dan pembentukan buah kopi.
Sekiranya pokok terlalu rimbun dengan dahan-dahan kecil dan tunas air ia akan
menyebabkan pengeluaran bungan dan pembentukan buah berkurangan.
Pemangkasan pokok kopi boleh dibahagikan kepada dua
jenis iaitu:
A.
Pemangkasan
Pembentukan.
B.
Pemangkasan
Penjagaan
A. Pemangkasan
Pembentukan.
i.
Pemangkasan
Batang Tunggal
Biasanya pemangkasan batang
tunggal dilakukan untuk pokok kopi jenis Liberica di mana hanya satu batang
utama sahaja dibiarkan tumbuh manakala batang/dahan-dahan sekunder akan
kerluar dari batang utama ini. Semua sulur air yang keluar daripada batang
utama atau batang sekunder akan dibuang.
Batang utama dibiarkan tumbuh
setinggi 190 cm sebelum dicantas pada ketinggian 180 cm. Ini bertujuan
menghadkan ketinggian pokok kopi pada paras 180 cm. Cara ini dapat memudahkan
kerja-kerja penjagaan dan pengutipan hasil buah kopi jambu. Pemangkasan
batang utama dilakukan sebanyak tiga peringkat iaitu pada tahap ketinggian
40cm, 80cm dan 180cm.
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Pemangkasan Batang Tunggal
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ii.
Pemangkasan
Batang berganda
Kaedah cantasan ini bertujuan untuk
mendapatkan banyak batang utama supaya pokok menjadi rimbun. Kaedah ini
sesuai bagi kopi Robusta kerana pokok kopi ini tidak mempunyai dahan yang
banyak.
Cara melakukannya :
a.
Pokok
kopi dilenturkan ke tanah apabila berumur 3 - 5 bulan selepas ditanam ataupun
pokok mencapai ketinggian paras lutut.
b.
Hujung
pokok / pucuk diikat samada dengan tali ataupun dipancang ke tanah dengan
menggunakan kayu atau dawai.
c.
Cara
melentur pokok dibuat dengan menggunakan arah yang sama supaya kelihatan
kemas.
d.
Daun-daun
di bahagian bawah dibuangkan dengan tujuan bagi mendapatkan pertumbuhan tunas
yang baru.
e.
Tunas
baru (orthotropic shoot) akan terbentuk dalamasa 3 bulan selepas
dilentur dan ia dibiarkan tumbuh sehingga mencapai ketinggian 10 cm.
f.
Tunas
baru yang dipilih hendaklah yang terbentuk dalam kawasan 20 - 25 cm dari
pangkal pokok induk dan tumbuh di bahagian atas batang.
g.
Hanya
4 tunas sahaja dibiarkan tumbuh dan selainnya dicantas.
h.
Batang
yang dilenturkan ke bawah kemudiannya dipotong kira - kira 30 sm dari pangkal
apabila tunas tumbuh 15 - 20 cm.
Pastikan batang ini tidak tegak kembali.
i.
4
tunas baru yang dipilih tadi hendaklah dibiarkan tumbuh dan berbuah selama 3
- 4 tahun.
j.
Jika
pokok tumbuh terlalu tinggi adalah disyorkan pokok ini dicantas pada paras ketinggian
2 m.
k.
Apabila
pokok mencapai masa 5 - 6 tahun selepas ditanam pokok perlu dipotong
semula (pollarding) di mana 3 dari batang asal pokok kopi dipotong dan
ditinggal hanya 1 dahan sahaja sebagai “breather”
untuk mengurangkan kejutan semasa “pollarding”.
l.
Banyak
tunas baru akan tumbuh semula seperti sebelum ini dan pilih hanya 4 batang
yang tumbuh agak jauh dari bekas potongan dan sama jarak di antara satu sama
lain.
m.
Apabila
tunas mencapai ketinggian 20 - 30 sm. tinggi pokok “breather” dipotong.
n.
Adalah
disyorkan “pollarding” tidak
dilakukan serentak pada semua pokok untuk tujuan supaya ladang boleh
mengeluarkan hasil yang sedikit.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
B.
Pemangkasan Penjagaan
i.
Tujuan
membuat cantasan ini ialah untuk membuang dahan-dahan yang mati, berpenyakit
dan tunas-tunas mati.
ii.
Tunas-tunas
air dibuang sebulan sekali semasa peringkat muda dan dua bulan sekali pada
peringkat matang.
iii.
|
Pembentukan
dahan primer dan sekunder yang ideal. Pandangan dari atas menunjukkan tunas
ataupun dahan sepanjang 15 sm. dari batang utama.
|
Tunas - tunas yang perlu dicantas
termasuklah :-
a.
Tunas
yang yumbuh ke dalam
b.
Tunas
yang tumbuh ke bawah
c.
Tunas
yang patah / mati
d.
Tunas
yang tumbuh memanjang dan melempai
e.
Tunas
yang tumbuh pada sudut tepat .
f.
Tunas
air
|
2.6.3
|
Jenis, simptom dan kaedah kawalan perosak
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||
2.6.4
|
Jenis, simptom dan kawalan penyakit
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||
2.6.5
|
Jenis dan kaedah kawalan rumpai
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||
2.7
|
Peringkat Kematangan dan Kutipan Hasil
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
2.7.1
|
Indeks kematangan
Buah kopi jambu berwarna hijau tua
di peringkat buah muda. Warna ini bertukar menjadi kuning dan merah apabila
cukup masak dan sangat sesuai untuk dipetik.
Bagi memastikan mutu biji kopi yang
diproses adalah berkualiti tinggi, pengutipan hasil hendaklah dibuat dengan
hanya memetik buah-buah kopi jambu yang berwarna merah dan cukup masak
sahaja. Elakkan daripada memetik buah-buah yang masih hijau, separuh kuning
atau memungut buah-buah kopi yang berwarna hitam. Cara ini akan menjamin mutu
beras yang dikeluarkan baik dan seragam.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
2.7.2
|
Pengutipan hasil
Pokok kopi mula mengeluarkan bunga
pada umur di antara 2.5 - 4 tahun. Pengeluaran hasil yang pertama dari
pokok yang subur ialah selepas 3 tahun pertumbuhannya. Masa yang diambil dari
mula berbunga sehingga peringkat buah masak
berbeza di antara jenis kopi iaitu :-
·
Kopi Liberica = 8 - 13 bulan
·
Kopi Robusta = 9 - 10 bulan
Hasil kopi sentiasa boleh dipungut
jika sekiranya hujan turun sama rata sepanjang tahun. Dua musim pungutan yang
tinggi ialah pada bulan Mei - Jun
dan bulan Dis - Feb. Buah yang
masak berwarna merah. Elakkan memetik buah yang masak tidak seragam bagi
tujuan mendapatkan mutu hasil yang tinggi. Buah kopi yang dipungut boleh
dijual secara basah ataupun diproses terlebih dahulu.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
2.8
|
Lepastuai dan Pemasaran
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
2.8.1
|
Pengumpulan buah
Sekiranya
pemprosesan tidak dapat dilakukan atas sebab-sebab kekurangan tempat jemuran
atau sebagainya, buah kopi jambu tersebut hendaklah direndam di dalam air
ataupun di simpan di dalam bilik sejuk sekiranya penangguhan tersebut memakan
masa yang lama.
Kopi beras yang
telah dikeringkan boleh tahan disimpan untuk tempoh setahun. Bagaimanapun
penyimpanan hendaklah dibuat di dalam stor yang terlindung dari hujan dan di
alas dengan pangkin supaya sentiasa di dalam keadaan yang kering. Stor
penyimpanan yang lembab boleh mengakibatkan biji kopi bercendawan dan
seterusnya menjejaskan mutu biji kopi.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
2.8.2
|
Penggredan
Buah-buah kopi
yang telah dipungut hendaklah diproses secepat mungkin bagi menjamin mutu
biji kopi. Ini bermakna buah-buah kopi jambu yang telah dipungut hendaklah
terus dijemur di tapak jemuran dan tidak membiarkannya berhujan atau berpanas
yang boleh menyebabkan kerosakan serta menjejaskan perisa kopi.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
2.8.3
|
Pemprosesan kopi beras
Terdapat dua cara untuk memproses
kopi iaitu :-
A.
Cara
Kering.
B.
Cara
Basah.
A. Cara Kering
Cara ini biasanya dilakukan oleh
pekebun - pekebun kecil kopi kerana kaedah ini tidak memerlukan modal yang
banyak. Dengan kaedah ini buah - buah kopi yang telah dipetik dijemur pada
cahaya matahari ataupun menggunakan mesin pengering sehingga kering. Setelah
kering ia dimasukkan ke dalam mesin lain untuk di buang kulitnya.
Amalan yang biasa diamalkan oleh
FAMA adalah seperti dalam Rajah di bawah.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
Copy By : INSTITUT PERTANIAN AYER HITAM,JOHOR.
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||
B. Cara Basah
Kaedah
ini biasa dilakukan oleh pengilang-pengilang besar dan kaedah yang dilakukan
adalah secara berperingkat - peringkat seperti yang ditunjukkan dalam Rajah
di bawah.
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||
No comments:
Post a Comment